Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2017 20:56 - Най-известните теории на конспирацията
Автор: krimi99 Категория: Други   
Прочетен: 325 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Тайни експерименти и лукави заговори. Сенчести общества. Потайни срещи в задимени стаи. Според вярващите в теориите на конспирацията, истината е някъде там – тя просто се крие от населението от тайни общества, чиято цел е да контролират света (или да го спасят). Наречете го апофения (човешката склонност да вижда образи, там където ги няма), или реалност, която е твърде ужасна за останалите от нас, за да я приемем – каквато и да е причината, теориите на конспирацията са били част от човешката култура още откакто Каин решава, че Господ и Авел са скроили заговор срещу него. Това са някои от най-често срещаните теории на конспирацията днес. Следи в небето image

Съществуват много привърженици на теорията, че Щатите и други правителства използват инверсионните следи, оставяни в небето от военните самолети, за да освобождават отровни химикали от високо. Привържениците на тази теория предполагат, че тези следи са наситени с най-различни субстанции, които са необходими за изпълнението на строго секретни правителствени проекти, като например масови ваксинации срещу антракс, блокиране на слънчевите лъчи за предотвратяване на глобалното затопляне, контролиране на климатичните условия, или отслабване на умовете на хората, за да им се попречи да осъзнаят и да се борят срещу настъпването на Новия световен ред. Американските военновъздушни сили отхвърлят тези твърдения. Един от вярващите в тази конспирация е певецът Принс, който споменава в едно интервю, че по негови наблюдения винаги, когато в небето има повече самолетни дири, в квартала му се увеличават побоищата и скандалите.

HAARP image

Разположената близо до Гейкона в Аляска „Програма за високочестотно активно облъчване на полярното небе“ (HAARP) е създадена за изучаване на йоносферата и проучването на потенциални нови методи за комуникация и наблюдение. Проектът се спонсорира от военноморските и военновъздушните сили на САЩ, от Университета в Аляска и от Агенцията за изследователски проекти по сигурността. Съоръжението разполага с 180 антени, с височина 22 метра, които предават мощни радио сигнали, временно активизирайки чрез нагряване части от йоносферата. Макар правителството да твърди, че няма нищо скрито в HAARP, мнозина мислят другояче. Някои хора смятат, че истинската цел на HAARP е да се създаде оръжие под формата на мощен електромагнитен лъч, с който да се унищожават вражески самолети, да се смущават вражеските радио комуникации, или да бъде използван в междугалактическа война. Други вярват, че целта на HAARP е да контролира климата и да спира развитието на страните от Третия свят, като задейства земетресения и цунами. Контрол над ума, холограми в небето и оръжие за масово унищожение достатъчно мощно, за да разруши цялата планета, също са сред предполагаемите цели на проекта.

Нацистки НЛО и тайни общества image

Теориите, свързващи нацистите с окултното и тайните общества са били тема не само на документални книги и филми, но и на много комикси и научно-фантастични романи. Чилийският дипломат и тълкувател на Езотеричния нацизъм Мигел Серано твърди в своята книга „Златната панделка“, че Адолф Хитлер е бил въплъщение на индийския бог Вишну, който е дошъл на Земята, за да установи арийско господство. Книгата твърди, че Хитлер и неговата Нацистка партия са използвали Нова Швабия (тайна немска база разположена в земите на Кралица Мод в Антарктика), за да комуникират с Хиперборейците – небесни същества, за които се смята, че са прародители на арийската раса. С помощта на знанията, придобити чрез тези комуникации, нацистите разработват флота от летящи чинии, които Хитлер един ден щял да използва, за да се сдобие с тотален контрол. Серано твърди още, че нацистите са използвали Нова Швабия, за да обуздаят силата на Врил – митична енергия, която за първи път е описана през 1871 г. в научно-фантастичната книга на Едуард Булър-Литън „Врил: Силата на идващата раса“.

Други конспиратори смятат, че през 1921 г. в Берлин е създадено „Обществото Врил“, чиято цел била да осъществи връзка с арийските извънземни, командващи силата на Врил, както и да изучава произхода на арийския народ. Членството в него се припокривало с това в „Обществото Туле“ – организация с подобна идеология, която дава началото на Нацистката партия. В тези две общества членували Адолф Хитлер и Хайнрих Химлер, както и много други членове на Нацистката партия. Според българския инженер Владимир Терзийски, нацистите били успели да обуздаят чудната сила на Врил и с нейна помощ през 1942 г. кацат тайно на Луната и построяват база, която по-късно е унищожена от американските, или съветските астронавти, по време на техните тайни кацания през 1957-58 г.

Кацането на Луната image

През 1974 г. авторът Бил Кейсинг публикува своята книга „Ние никога не сме кацали на Луната – лъжата за 30 милиарда долара“, в която твърди, че всичките шест мисии Аполо са били фалшифицирани от NASA и правителството. По-късно той заявява, че NASA е организирала катастрофата на совалката „Чалънджър“, понеже се опасявала, че астронавтите на борда ще разкрият измамата за кацането на Луната. Кейсинг и неговите поддръжници смятат, че през 60-те години на миналия век технологиите не са били достатъчно напреднали за осъществяването на подобна мисия, но американското правителство е искало да спечели Космическата надпревара със Съветския съюз и затова е скалъпило кадрите за кацането на Луната през 1969 г., с помощта на филмови декори. Сред доказателствата, цитирани от привържениците на тази теория, е това, че забитият в лунната повърхност американски флаг се развява, въпреки липсата на атмосфера или вятър.

ЦРУ контролира ума image

Съществуват няколко теории на конспирацията, касаещи Проект MK-ULTRA – строго секретна програма на ЦРУ за контролиране на съзнанието, в която се извършват експерименти върху хора, с помощта на наркотици като ЛСД, електрошокове, хипноза и други методи, през 50-те и началото на 60-те години на миналия век. Макар съществуването на Проект MK-ULTRA да не е отречено до днес, цялата документация свързана с него е унищожена през 1973 г., по заповед на тогавашния директор на ЦРУ Ричард Хелмс, за да се запази програмата в тайна. Една от теориите засяга атентата над сенатор Робърт К. Кенеди, извършен от Сирхам Сирхам. Тази теория, известна като „Хипотезата за Манджурския кандидат“, твърди, че Сирхам е бил подложен на промиване на мозъка от ЦРУ, което го използвало за убийството на Кенеди, без той да осъзнава действията си. Психологът д-р Едуард Симсън-Калас, който интервюира Сирхам в затвора, както и адвокатът на атентатора, са поддръжници на тази теория. Друга теория на конспирацията за MK-ULTRA гласи, че масовото самоубийство на култа в Джоунстаун в Гаяна се дължи на продължителни експерименти на ЦРУ за промиване на мозъка. Теорията предполага, че 909-те членове на култа, които умират от отравяне с цианид, не са били под влиянието единствено на своя лидер Джим Джоунс, а са били използвани и като опитни зайчета от ЦРУ. Смята се, че операциите по Проект MK-ULTRA не са били прекратени през 1963 г., както твърди ЦРУ, а продължават и до днес.

Зона 51 и Розуел image

На 8 юли 1947 г. един летящ обект се разбива близо до Розуел в щата Ню Мексико. Първоначалните новинарски съобщения описват обекта като „летящ диск“, но скоро след това командващият генерал на Осма въздушна дивизия отхвърля тези твърдения, заявявайки, че обектът е метеорологичен балон. Инцидентът е забравен до 1978 г., когато публичният интерес е разпален отново от интервюто на майор Джеси Марсел – един от хората, които разчиствали останките от катастрофата. Той вярвал, че обектът не е бил метеорологичен балон, а космически кораб, и че военните са потулили случая. След публикуването на интервюто му през 1980 г. се появяват и други очевидци на инцидента, които разказват, че от падналия кораб са били извадени телата на живи извънземни. Тези твърдения, включително и това на съдебния лекар Глен Денис, който заявява, че е извършвал аутопсия на извънземно, довеждат до популяризирането на теорията, че правителството укрива факта за контакт с извънземна раса. Смята се, че секретната военна база Зона 51 в щата Невада е център за изследване на останките от Розуел, за срещи с извънземни, както и за пътувания във времето и телепортации.

Експериментът Филаделфия image

Експериментът Филаделфия, известен също като Проект „Дъга“, е секретен военен експеримент, който, според конспираторите, е целял да направи невидим за радарите военния кораб „Елдридж”, посредством силно електромагнитно поле. Автор на теоретичната разработка е самият Айнщайн, а техническото изпълнение на проекта било поверено на един друг гениален откривател – роденият в Хърватска учен Никола Тесла. Според теорията, експериментът е бил частично успешен. Очевидци на събитието твърдят, че на 22 юли 1943 г. „Елдридж“ е изчезнал почти напълно, като само лека мъгла е маркирала очертанията му. Те смятат, че корабът е бил телепортиран в друго измерение. Говори се, че опитът е бил проведен с екипажа на борда и, когато кораба се появил отново, някои от моряците били вградени в структурата му, а други се чувствали зле. Тази история излиза на бял свят за пръв път през 1955 г., когато Карлос Алиенде, който твърди, че е видял инцидента от борда на плаващия наблизо търговски кораб, изпратил няколко писма описващи събитието на изследователя на НЛО Морис К. Джесъп. През 1984 г. Експериментът Филаделфия става тема на едноименен научно-фантастичен филм.

Проектът Монтаук image

Класически пример за това как теориите за конспирация се преплитат една в друга е версията свързваща Експеримента Филаделфия с така наречения Проект Монтаук. Според тази теория, през 1952 г. учените, които участвали в разработката на Експеримента Филаделфия, се събират в Кемп Хироу в Монтаук Лонг Айлънд, за да обсъдят как техните открития биха могли да бъдат използвани за целите на психологическото военно дело. Една от версиите гласи, че, когато Конгресът отказал да им даде средства за проекта, учените получили подкрепата на Департамента по сигурността, който им дал безотчетни 10 милиона долара в нацистко злато, придобито по време на Втората световна война. Дънкан Камерън, който твърди, че е оцелял от експеримента, разказва, че е пътувал във времето и е ходил на Марс. Той също твърди, че бил започнал да остарява с по една година на час, което принудило „инженерите на времето“ да го върнат в миналото, за да убеди баща си да има друг син, който след това бил използван, за да бъде заменен с него бързо остаряващият Дънкан.

Конспирацията 9/11 image

Наричащи себе си „Движение на истината за 9/11″, някои хора разпространяват различни теории на конспирацията, касаещи терористичните атаки от 11 септември. Една от тях гласи, че операцията е била режисирана от американското правителство съвместно с други световни лидери. Филмът „Zeitgeist“ твърди, че администрацията на Буш е знаела за планираните атаки преди те да се случат. Те са били извършени с цел да се създаде причина за Войната срещу тероризма и да се прикрие нейната истинска цел, а именно икономическа изгода и увеличаване на контрола над населението. Привържениците на теорията за контролирана експлозия твърдят, че пълното рухване на Кулите близнаци не се дължи на разбилите се в тях самолети, а е било възможно единствено чрез заложени предварително експлозиви. Друга теория гласи, че самолети изобщо не е имало, а просто видеоматериалът за инцидента е бил подправен. Тези и други подобни теории биват отречени от американското правителство като нереални, но в интернет съществува общество, отдадено на конспиративните теории, което продължава да вярва в тях.

Протоколите на Старейшините на Цион image

Публикуваните в Русия през 1903 г. „Протоколи на Старейшините на Цион“ често се смятат за предшественици на много от съвременните теории на конспирацията. Тексът описва план за световно еврейско господство и набира популярност през 1917 г., по времето на Болшевишката революция, която сваля руската царска власт и дава начало на управлението на Комунистическата партия. Протоколите обикалят Европа и Северна Америка в годините преди Втората световна война под формата на антисемитска пропаганда. През 1919 г. във Филаделфия е отпечатана една версия на текста, в която думата „евреин“ е заменена с „болшевик“, което подхранило допълнително страха на американците към комунизма в годините на Червения страх. Макар да били провъзгласени за фалшификат, вероятно създаден от агентите на руската царска тайна полиция, Протоколите продължават да бъдат публикувани, четени и приемани за автентични от много антисемитски кръгове, най-вече в Близкия изток.

Глобалното затопляне image

Сред многото призиви, спонсорирани от правителства и корпорации, приканващи консуматорите да живеят „зелено“, се появяват някои противници, които твърдят, че глобалното затопляне е недоказана догма или абсолютна измама. Подобни идеи виждат бял свят за първи път в документалния филм „Парникова конспирация“, който се излъчва във Великобритания през 1990 г. Филмът се фокусира главно върху учените скептици, които твърдят, че са им били отказани средства, с които да докажат теориите си. Някои привърженици на теорията твърдят, че истерията за глобално затопляне се подхранва с цел да помогне на световните лидери да постигнат Новия световен ред. Други твърдят обратното, казвайки, че глобалното затопляне е изфабрикувано от леви радикали, с цел да спрат глобализацията и развитието на западната индустрия.

Ученият Уилям М. Грей, който е виден скептик по въпроса с глобалното затопляне, твърди, че хората не са отговорни за промените в климата и че мозъците на днешните деца се промиват, за да приемат тази идея.

СПИН

image

В няколко свои статии и книги пенсионираният дерматолог Алан Кантуел предлага идеята, че вирусът на СПИН е разработен от американското правителство и е инжектиран на нищо неподозиращи хомосексуалисти под формата на пробна ваксина за Хепатит Б.

Подобна теория, предложена от бившия зъболекар Ленърд Хоровиц, твърди, че СПИН е форма на биологично оръжие, разработено за американското правителство, чиято първоначална цел е била да контролира броя на населението в Африка.

Смъртта на принцеса Даяна image

Мнозина, сред които и бащата на Доди Файед – египетският бизнес могул Мохамед ал Файед, вярват в теорията, че катастрофата от 31 август 1997 г., която причини смъртта на принцеса Даяна и нейния любовник, всъщност е била режисирана от британското кралско семейство. Файед твърди, че Даяна е била бременна от сина му, но връзката между разведената принцеса и египетския мюсюлманин се считала за недопустима от расисткото кралско семейство. Бившият агент от британските тайни служби Ричард Томлинсън заявява, че MI6 са държали Даяна под наблюдение и са замесени в смъртта й. Той разказва в едно интервю, че шофьорът на колата е бил заслепен от внезапна ярка светлина, която се появила на изхода на тунела и така бил изгубил контрол над автомобила. Според Ал Файед, шофьорът Хенри Пол, чиято аутопсия показала наличие на алкохол в кръвта, също е работил за MI6.  Всички тези твърдения се опровергават от официалното полицейско разследване на смъртта на принцесата.

Новият световен ред image

Предполагаемите кукловоди на много от гореспоменатите конспирации стоят начело на една сенчеста клика, която се свързва с най-различни организации – Фримасоните, Тристранната комисия, Билдерберг клуб. Предполага се, че те се стремят да наложат на всяка цена свое единно световно правителство, понякога чрез открити средства, а друг път чрез подставянето на марионетни режими, които да отговарят пред тях. Тази теория, напомняща до голяма степен на „Протоколите на Старейшините на Цион“, претърпява забележително развитие през годините.

Произходът на тезата за Нов световен ред може да бъде проследен до времената отпреди появата на Протоколите, когато някои кръгове се опитват да хвърлят вината за Френската революция върху едно от многобройните тайни общества, действащи в централна Европа през 18-и век, а именно Илюминатите. Илюминатите са представяни като аморални и дори сатанински поклонници на безскрупулната жажда за политическа власт, чиято цел е световното господство. Смята се, че те са прониквали и корумпирали другите подобни общества, опитвайки се да свалят всички правителства и религии.

Постепенно конспираторските страхове за социална стабилност се прехвърлят към работническите движения. За новите марионетки на Илюминатите са набедени радикалните комунисти. В края на 19-и век тази теория се слива с антисемитизма от Протоколите, давайки начало на тезата за Юдео-масонска конспирация, според която най-високите нива на Фримасоните и водещите еврейски финансови фамилии в Европа се обединяват, с цел да създадат едно деморализирано общество от индивиди, движени единствено от своите консуматорски апетити.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krimi99
Категория: Други
Прочетен: 20918
Постинги: 18
Коментари: 2
Гласове: 58
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031