Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2017 16:09 - Кодекс Гигас (Дяволската библия) – най-големият средновековен ръкопис
Автор: krimi99 Категория: Други   
Прочетен: 4091 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

Кодекс Гигас, известен и като „Дяволската библия“, е най-големият и един от най-странните ръкописи в света. Толкова е голям, че за изработката му е била използвана телешка кожа от 160 животни и са необходими двама души, за да бъде повдигнат.

 

Със своите 92 см. дължина, 50 см. ширина, 22 см. дебелина и тегло от 74,8 кг. Кодекс Гигас е най-големият известен средновековен ръкопис. Книгата е съдържала 320 пергаментни листа, 11 от които са откъснати, причината за което вероятно е било съдържанието на липсващите страници. Кодексът е с дървена корица с подвързия от кожа с метални орнаменти.

Кодексът е създаден през 13 в. в един бенедиктински манастир в Чехия, а днес се съхранява в националната библиотека в Стокхолм. Кодекс Гигас е известен още и като Дяволската библия заради голямото изображение на дявол, нарисувано на една от страниците на кодекса, и заради легендата около неговото създаване.

image

Според легендата Кодекс Гигас е дело на монах, който нарушил монашеската си клетва, за което бил осъден да бъде зазидан жив в стените на манастира. За да избегне наказанието, монахът се зарекъл, че само за една нощ ще създаде книга, която ще съдържа цялото човешко познание. Към полунощ монахът осъзнал, че не ще може да изпълни обещанието си, поради което продал душата си на Дявола, който завършил ръкописа вместо него. В знак на благодарност монахът изрисувал Дявола на една от страниците на кодекса.

Вижте още: Кодекс Серафинианус – Най-странната и мистериозна книга

Според National Geographic, ще отнеме на един човек, ако работи непрекъснато, ден и нощ, пет години, за да пресъздаде съдържанието на Кодекс Гигас на ръка (с изключение на илюстрациите). Ето защо, реалистично, би отнело най-малко 25 години на един човек да създаде кодекса от нулата. И все пак, през цялото време, текста запазва невероятна еднаквост от началото до края.

Кодекс Гигас съдържа латинския превод на Библията (Вулгата) от Св. Йероним Блаженни с изключение на книгите „Деяния на Апостолите“ и „Откровение на Йоан“. В кодекса са поместени още енциклопедията „Етимология“ на Исидор Севилски, „Юдейска археология“ от Йосиф Флавий, „Чешка хроника“ от Козма Пражки, различни трактати, посветени на историята, етимологията и физиологията, календар с кондика на манастира в Подлажице, както и магически формули, екзорсистки заклинания и други местни поверия.

Ръкописът е написан изцяло на латински език. Почеркът, с който са изписани страниците, е абсолютно еднообразен в цялата книга. Страниците на ръкописа са украсени с илюстрации и орнаменти в синьо, червено, зелено и жълто. А на 290-та страница се намира уникалната 50-сантиметрова рисунка на дявола.

Оригиналният ръкопис вече не се показва на широката публика. Затова единственият начин да го разгледате е онлайн. Вижте ръкописа ТУК.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krimi99
Категория: Други
Прочетен: 20889
Постинги: 18
Коментари: 2
Гласове: 58
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031